Zdraví

Slzovka obecná - zdravá a lahodná zároveň

20.01 2020|Potraviny

Též se jí přezdívá slzovka porcelánová či Jobovy slzy. Nebojte, nejde o žádnou nebezpečnou oční chorobu. Pod těmito prazvláštními názvy se ve skutečnosti ukrývá velice zdravá obilnina, která se spolu s chia semínky, guaranou či quinoou řadí k superpotravinám. V dnešním článku si cizokrajnou obilninu představíme a na závěr si z připravíme dvě výtečná jídla.

Původ a vzhled

Jako většina superpotravin, i slzovka obecná se původně pěstovala mimo Evropu. Jejím domovem je Asie, ale byla také velmi oblíbenou složkou potravy pro starověké Egypťany, Řeky a Palestince. Jde o vcelku odolnou rostlinu, která dorůstá do výšky jednoho až dvou metrů. Její květy jsou nenápadné, listy dlouhé a bíle zbarvené plody připomínají svým tvarem slzy.

Po uvaření se podobají českým kroupám. Nejlépe se jí daří ve slunném a zamokřeném prostředí, proto ji najdeme především v oblastech tropického a mírného pásu, kde ji lidé dokonce občas pěstují v zahradách jako okrasnou rostlinu, neboť svým vzezřením lehce připomíná oblíbený bambus. Stejně jako ten má i slzovka duté stonky s vypouklými kolínky.

Účinky slzovky

Slzovka je známá především na Východě jakožto součást celostní (alternativní) medicíny. Zejména Číňané si váží jejích blahodárných účinků na zdraví, a proto ji konzumují pravidelně v nejrůznějších formách. Nezvyklá obilovina má totiž skvělé detoxikační účinky a je přirozeně bezlepková (a tedy vhodná pro lidi s celiakií). Pomáhá na aknózní pleť, bradavice a vyrážky. Také zlepšuje činnost střev, jater a sleziny. Navíc má i protizánětlivé a protirakovinné účinky. Rovněž obsahuje význačné množství minerálů, za zmínku stojí určitě:

  • hořčík (působí proti bolestem hlavy)
  • vápník (zpevňuje zuby a kosti)
  • fosfor (jeho nedostatek způsobuje lámavost zubů a únavu)
  • zinek (je výborný pro pokožku, vlasy, nehty)
  • mangan (jeho nedostatek může vést k onemocnění cukrovkou)
  • železo (především ženy mají nedostatek, což vede k anemii)

Z vitamínů v slzovce najdeme vitaminy B (thiamin, riboflavin a další), naopak zcela chybí vitamin C (ten si můžete dopřát například v merlíku čilském neboli quinoe).

Na co vše působí?

  • detoxikace
  • akné
  • zahlenění
  • zánět močového měchýře
  • střevní potíže (průjmy, střevní parazité)
  • otoky

Preventivně se doporučují dvě až tři polévkové lžíce slzovky denně. Pozor: Právě kvůli skvělé schopnosti odhlenit a „vysušit“ organismus by slzovky neměly užívat těhotné a kojící ženy, jelikož to nesvědčí jejich děložní sliznici.

Návod na přípravu

Pokud máte chuť vyzkoušet neuvěřitelné účinky slzovky na vlastní kůži (pokud máte akné či vyrážky, tak doslova), vydejte se do nejbližší zdravé výživy. Příprava je jednoduchá, ale poněkud zdlouhavá. Ideálně by se totiž zrna měla namáčet několik hodin ve studené vodě, pokud vás však tlačí čas,
postačí i jedna hodina (méně už opravdu ne).

Než ji dáme namáčet, měli bychom ji propláchnout pod studenou vodou. Jakmile si odbudeme čekání, vodu slijeme, napustíme novou a zcela ponořenou obilninu dáme vařit na zhruba hodinu, dokud nebude měkká. (Pokud máte tlakový hrnec, využijte jej: v takovém případě bude slzovce stačit cca čtvrt hodiny.) Už při vaření však můžete začít experimentovat s chutí a přidat k slzovce třeba kořenovou zeleninu a bujón. Pokud ji budete chtít nasladko, nebojte se v závěru obilninu osladit (třeba javorovým sirupem). Nejčastěji se uvařená zrna používají jako příloha, můžete je smíchat spolu s rýží a ozvláštnit tak hlavní chod. Dále je slzovka výborná do polévek nebo právě do dezertů.

Výživové hodnoty: Na 100 gramů slzovky se uvádí přibližně 15 gramů bílkovin, 65 gramů sacharidů, 6 gramů tuků a 4 gramy vlákniny.

Recepty


Jednoduchá slzovková (pod)zimní snídaně


Ingredience (na jednu porci)

  • 4 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 3 polévkové lžíce slzovky
  • 1 hruška/jablko či pár švestek
  • Kustovnice čínská (goji)
  • Hrst vlašských ořechů
  • Třtinový cukr
  • Javorový sirup
  • Skořice

Postup

Slzovku uvaříme podle výše uvedeného návodu. Pokud máme švestky, rozkrojíme je napůl, vypeckujeme je a lehce je pocukrujeme třtinovým cukrem. Dáme do vyhřáté trouby na 5 až 7 minut (stejný postup můžeme uplatnit i u jablek/hrušek, můžete je však nakrájet, podusit a nechat zkaramelizovat i v rendlíku). Mezitím si začneme na plotně ohřívat ovesné vločky ponořené ve vodě. Jakmile se jejich konzistence změní v kašovitou, stáhneme je z ohně a vmícháme do nich slzovku. Následně jen dozdobíme zkaramelizovaným ovocem, ořechy a goji. Posypeme skořicí a dle preferencí dosladíme javorovým sirupem.

Mrkvová polévka s batátem, zázvorem a slzovkou


Ingredience (na jeden hrnec)

  • 1-1,5 litru odvaru ze slzovky
  • 5-7 větších mrkví
  • 1 batát (oranžový)
  • 1 cibule (může být i červená)
  • 3 stroužky česneku
  • Kousek čerstvého zázvoru
  • Bílý pepř
  • Sůl
  • Majoránka
  • Bobkový list
  • Olivový olej
  • Na dozdobení: kokosové mléko, slzovka, opražená dýňová
  • semínka

Postup

Nejprve si uvařte takové množství slzovky, abyste měli k dispozici litr a půl vývaru (část slzovky použijeme na dozdobení, ze zbytku si můžete udělat třeba kaši na snídani). V hlubokém hrnci si na olivovém oleji orestujeme cibulku, po chvíli přidáme nakrájený česnek. Mezitím oškrábeme a nakrájíme mrkve, batát a zázvor. Vše přihodíme do hrnce a necháme chvíli restovat. Následně zeleninu zalijeme vývarem tak, aby byla ponořená, přidáme bobkový list s majoránkou a necháme vařit do měkka. Po zhruba patnácti minutách polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme sůl a pepř dle chuti a servírujeme s kokosovým mlékem na zjemnění chuti, uvařenou slzovkou a opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť!

Autor: Světlana Nedvědová

Slzovka obecná, často přezdívaná Jobovy slzy, patří k superpotravinám, které mají schopnost detoxikovat tělo. Pomáhá proti akné, střevním obtížím nebo také zahlenění
Zdravá výživa

 302 
  Komentáře

YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ