Zdraví

Křemík v lidském těle a jeho vliv na zdraví

23.05 2017|Vitamíny
Křemík v lidském těle a jeho vliv na zdraví

Křemík je nejběžnějším prvkem v přírodě. V čistém stavu se nevyskytuje, jeho nejrozšířenější sloučeninou je kysličník křemičitý. Tvoří také pevné i kapalné organické sloučeniny, které hrály určitou roli už při vzniku života na Zemi.

V posledním 20-ti letí byl ve výzkumech týkajících se role křemíku v minerálním životě zvířat, rostlin a lidí učiněn značný pokrok. Chorob, jejichž základem je nedostatek křemíku, zná medicína víc než dost. Jejich prevenci a léčbě by mohlo v budoucnosti pomoci správné doplňování křemíku.

Křemík je nezbytným prvkem pro rostliny. Hromadí se v buněčných stěnách, kde je součástí vnější jednobuněčné ochranné vrstvy rostlin i zvířat. Křemík v buněčných stěnách lodyh vyšších rostlin zajišťuje rostlinám velkou mechanickou odolnost. Popel přesličky se skládá z křemíku až do 70 procent.

Nedostatek křemíku vede ke zbrzdění růstu rostliny, poklesu plodnosti a způsobuje vadnutí listů. Snížení obsahu křemíku v prostředí vede k pozastavení fotosyntézy, syntézy bílkovin, chlorofylu, DNA, RNA, xantofylu a lipidů. Křemík posiluje odolnost rostlin vůči slanosti půdy, snižuje toxicitu hliníku a germania a má vliv na metabolismus bóru. Činí rostliny odolným vůči plísním. Křemíková hnojiva zvyšují úrodu.

Bahno delty Nilu obsahuje 58 procent křemíku, a proto bylo pro pěstitele pšenice tak přínosné. Hodně křemíku obsahuje pramenitá voda, voda z vodovodu je naopak na křemík chudá. Rafinované potraviny jsou křemíky zbaveny.

Křemík je nezbytný i pro lidský organismus

Lidský organismus obsahuje 7 g křemíku, tedy více než železa a o mnoho více než mědi, kobaltu, niklu a zinku. Křemík hraje důležitou roli v procesu výživy organismu.

Nejbohatší zdroje křemíku

Mezi nejlepší zdroje křemíku patří přeslička, konopička, rdesno ptačí, pýr, kopřiva, podběl, ostřice obecná. Z těchto rostlin se připravují nálevy nebo odvary - bereme například 50 gramů přesličky, konopičky a kopřivy a 100 g rdesna ptačího. Lžíci této směsi zaléváme 2 sklenicemi vody a pomalu vaříme, dokud nezůstane polovina obsahu nádoby. Pijeme 2 krát denně půl sklenice. Byliny s křemíkem je třeba dlouho zahřívat na otevřeném ohni, neboť kysličník křemičitý je špatně rozpustný.

Denní spotřeba křemíku je 20-30 mg a může jí pokrýt zelenina, ovoce, maso, černý chléb, ovesné vločky, pšeničné otruby a další rostlinné produkty bohaté na tuto vlákninu. Kyselina křemičitá, vyskytující se v rostlinách, hraje značnou roli ve fytoterapii. Doporučuje se proti zvápenatění tepen, přičemž obnovuje elasticitu cév - kapilár, zlepšuje vylučovací funkci ledvin, likviduje záněty, urychluje procesy hojení při tuberkulóze, léčí průduškové astma a usnadňuje vykašlávání.

Léčivé účinky křemíku

Přeslička byla otcem Kneippem považována na všelék proti veškerým chorobám, neboť podporuje odstraňování zbytečných usazenin a slizů z lidského organismu, zajišťuje detoxikaci organismu a současně mineralizuje pojivovou tkáň a potírá nádorové buňky. Křemík se také pozitivně podílí na syntéze vitamínu B1 v lidském organismu, kontroluje přenos nervových impulsů a preventivně působí i v oblasti osteoporózy.

Křemík zajišťuje pevnost kostry: nesmírně důležitá je jeho úloha v kalcifikaci, protože vápník k tomu, aby se mohl vázat na vitamin C potřebuje křemík a hraje důležitou roli při obnově a výstavbě kolagenových a elastinových vláken (kosti, tepny, šlachy, chrupavky atd.). Tělo ho rovněž potřebuje k tvorbě kolagenových a elastinových vláken v kloubních chrupavkách. Organický křemík zmírňuje symptomy způsobené nedostatečnou imunitou, zejména: noční pocení, horečky, průjmy, úbytek hmotnosti, onemocnění mízních uzlin.

Dokladem nedostatku křemíku je lámání nehtů signalizující demineralizaci kostry. Také po chirurgických zákrocích týkajících se kostí je nutno používat více křemíku. Plíce zdravého člověka obsahují 0,18 procent křemíku a plíce člověka nemocného tuberkulózou jen 0,009 tohoto minerálu.

Nejvíce křemíku se nachází v brzlíku, nadledvinách, v hypofýze, plicích, svalech a krvi. Množství křemíku v lidských orgánech klesá s věkem. Starším lidem doporučují pít denně jednu lžičku roztoku zeminy, protože křemík hraje zásadní roli v léčbě sklerózy a pomocnou v léčbě cukrovky. Na jednu sklenici vody dáváme 2 polévkové lžíce, zamícháme a pijeme jednou nebo 2 krát denně.

INDIKACE

K vnitřnímu použití

Degenerativní choroby, cukrovka, demineralizace organismu, křivice, křehkost nehtů, krvácení, kornatění, vysoký tlak, nádory, proleženiny, celkové vyčerpání, tvorba lupů, záněty, kožní onemocnění, mykóza, propustnost vlásečnic, zastaralé rány, oslabení srdečního svalu, růžovka, padání vlasů, zlomeniny, parodontóza, oslabení vazů. Profylakticky zabraňuje snadnému vznikání modřin, neurologickým alergickým onemocněním, kardiovaskulárním chorobám, ženským nemocem a nemocem vyššího věku.

K zevnímu použití

Odvarem z přesličky, podbělu, rdesna, pýru a konopničky ve stejných množství s 2 lžícemi octa, který odvar konverzuje, omýváme 2-3 krát týdně obličej. Tímto odvarem rovněž lze jednou týdně protírat celé tělo, což osvěží kůži. Velmi příznivé odvar působí i na děti.



Autor: Ari

Křemík v lidském těle a jeho vliv na zdraví. Co způsobuje nedostatek křemíku. V jakých potravinách se nachází křemík.
Zdravá výživa

 303 
  Komentáře ( 3 )

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
marie|09.07 2017 09:06
Čtu to dobře?Jednu lžičku roztoku zeminy?
Odpovědět
 1 
Petra|10.07 2017 23:00
ano, čtete dobře.
Odpovědět
 5 
Ruprecht|26.03 2018 10:40
Našel jsem zajímavé video- bohužel je v polštině. Je o tom, že potraviny obsahující KŘEMÍK, pomáhá stahovat z těla HLINÍK, způsobující dnes Alzheimra a jiná další poškození našeho zdraví
Odpovědět
 5