Zinek - podporuje plodnost i léčbu zlomenin
10 příznivých účinků vitamínu E
10 potravin bohatých na hořčík
9 příznaků toho, že vám chybí vitamín D
8 příznaků nedostatku draslíku
Sodík a jeho vliv na organismus
Proč je vitamín K tak důležitý?
10 příznaků nedostatku hořčíku
Křemík v lidském těle a jeho vliv na zdraví
10 příznivých účinků vitamínu E
10 potravin bohatých na hořčík
9 příznaků toho, že vám chybí vitamín D
8 příznaků nedostatku draslíku
Sodík a jeho vliv na organismus
Proč je vitamín K tak důležitý?
10 příznaků nedostatku hořčíku
Křemík v lidském těle a jeho vliv na zdraví
Zinek - podporuje plodnost i léčbu zlomenin
Zinek je prvek, který je nepostradatelný pro správnou funkci několika stovek enzymů. Nejvíce zinku je v organizmu obsaženo ve svalech - 55%, kostech - 30 %, játrech, prostatě, varlatech a mléčné žláze. Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 2 – 2, 5 g zinku. Zinek se vstřebává v různých oblastech tenkého střeva.
Zinek je nezbytný pro normální růst, vývoj, obnovu a regeneraci poškozených tkání. Za přítomnosti zinku se lépe tvoří hemoglobin. Zinek je vedle křemíku, vápníku, draslík a hořčíku - nezbytný pří léčbě zlomenin. Denně je nutno dodat organismu 10-15 mg tohoto prvku.
Největší množství fytinu se vyskytuje v obilných a luštěninových produktech a ořeších. Kyselina fytinová, bílý prášek bez pachu rozpustný ve vodě, vytváří soli, které v trávicím traktu tvoří stálé sloučeniny s mnoha minerálními komponenty, jako jsou zinek, vápník, železo, hořčík, a tím ztěžují jejich vstřebávání. Podobně působí šťavelany, taniny a vláknina, vyskytující se zejména v rostlinných produktech. Mnohem snáze vstřebává lidský organismus prvky obsažené v mase. Zinek je součástí více než dvaceti enzymů. Nedostatek zinku pociťují zejména staří lidé a ti, kteří konzumují méně bílkovin, například vegetariáni.
Nedostatek zinku
Škodlivý je nedostatek zinku v organismu, ale i jeho přemíra. Nedostatek zinku vyvolává zbrzdění růstu, loupání kůže, zánik vlasových míšku. Velký nedostatek zinku způsobuje dokonce neplodnost. Nedostatek zinku může vyvolat epilepsii nebo schizofrenii, u dětí malý růst, nechutenství, poruchy ve vývoji kostí a pohlavních orgánu. U diabetiků klesá hladina zinku na polovinu, proto je zinek v inzulínu. Množství zinku se snižuje při cirhóze jater a taky, a to velmi výrazně, u nemocných lidí s leukémií.Přebytek zinku
Přemíra zinku vyvolává otravy, které se projevují především zvracením způsobeným dráždivým působením zinku na sliznici žaludku. Objevuje se také bolest břicha, průjem, bolest hlavy a závratě, nespavost nebo třes rukou. V pozinkovaném nádobí se nemají skladovat potraviny. Otravy se mohou vyskytovat také po konzumaci ovoce a zeleniny stříkané preparáty zinku.Potraviny, které obsahují zinek
Mezi potraviny, ve kterých najdete zinek patří žito, ječmen, červená řepa, zelí, špenát, rajčata, broskve, pomeranče, semena dýně, semena slunečnice, pšeničné otruby, pšeničné klíčky, ústřice, většina jedlých hub, hovězí játra, většina ryb, kakao, vaječné žloutky, králičí a kuřecí maso, ořechy, sušené kvasnice, byliny, šťávy ze syrového ovoce a zeleniny a včelí produkty (propolis).Kdy se předepisuje zinek
K vnitřnímu použití
Artritida, degenerativní onemocnění kloubů, zakrnělost, epilepsie, neplodnost, bakteriální i virové infekce, stařecká netečnost, roztroušená skleróza, nádory, záněty prostaty a její zbytnění, schizofrenie, padání vlasů, cirhóza jater, poruchy trávení, skleróza, zlomeniny, poškození tkaní, pro řádnou tvorbu červených krvinek, Parkinsonová nemoc, nechutenství, ledvinové a jaterní potíže, oslabená odolnost buněk proti katalyzování mnoha životních pochodů, látkové přeměně a řádnému vstřebání, otylost, snížená činnost štítné žlázy, brzlíku, hypofýzy, oslabení organismu, astma, otoky, migrény, ekzémy, vegetativní neuróza, bolesti srdcem, poruchy krevního oběhu, nespavost - homeopatické dávky, leukémie a potíže se slinivkou.K zevnímu použití
Akné, ekzémy, plešatění a padání vlasů, rány a popáleniny. Na akné a různé kožní choroby a alergické vyrážky na rukou se aplikuje zinková dieta. Vstřebávání zinku oslabují sloučeniny zvané fytiny, obsažené v rostlinných pokrmech.Největší množství fytinu se vyskytuje v obilných a luštěninových produktech a ořeších. Kyselina fytinová, bílý prášek bez pachu rozpustný ve vodě, vytváří soli, které v trávicím traktu tvoří stálé sloučeniny s mnoha minerálními komponenty, jako jsou zinek, vápník, železo, hořčík, a tím ztěžují jejich vstřebávání. Podobně působí šťavelany, taniny a vláknina, vyskytující se zejména v rostlinných produktech. Mnohem snáze vstřebává lidský organismus prvky obsažené v mase. Zinek je součástí více než dvaceti enzymů. Nedostatek zinku pociťují zejména staří lidé a ti, kteří konzumují méně bílkovin, například vegetariáni.
Zinek - jaké jsou účinky zinku na organismu? Co způsobuje nedostatek a přebytek zinku? Které potraviny obsahují zinek? Zinek a zdraví - vše, co
Zdravá výživa
305
Komentáře
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ