Zdraví

Proč je vitamín K tak důležitý?

06.03 2017|Vitamíny
Proč je vitamín K tak důležitý?

Vitamín K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Má tři formy - K1, K2 a K3, které se vytvářejí z bakterií v tenkém střevě. Někteří lidé mají se vstřebáváním vitamínu K problém, proto jej musí přijímat v syntetické formě.

Vitamín K je důležitý pro správnou činnost jater a funkční srážlivost krve. Tento vitamín je tedy potřebný hlavně proto, abychom nekrváceli. Bez vitamínu K bychom jen těžko vstřebávali vápník, který je důležitý pro kosti. Vitamín K pomáhá bránit řídnutí kostí a má dobrý vliv na jejich správný vývoj. Podporuje srdeční funkce, ledviny a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Zároveň patří mezi vitamíny, které působí preventivně proti vzniku rakoviny.

ÚČINKY VITAMÍNU K


1. Reguluje krevní srážlivost

Jednou z primárních funkcí vitamínu K je regulování krevní srážlivosti, což vyžaduje zvláštní soubor molekul, které kontinuálně cirkulují v krevním řečišti. Vitamín K také pomáhá přepravě vápníku v těle, který je potřebný pro regulaci krevních sraženin. Je používán ke zvrácení účinků léků na ředění krve, když jich je podáno příliš. Kromě toho, zabraňuje problémům se srážením krve u novorozenců, kteří mají nízkou hladinu vitamínu K.

2. Zlepšuje zdraví kostí

Tento důležitý vitamín hraje hlavní úlohu při zlepšování zdraví kosti a snižuje riziko jejich zlomenin. Vitamín K je důležitý zejména pro ženy po menopauze, u kterých je zvýšené riziko vzniku osteoporózy. Lidské tělo potřebuje vitamín K, aby mohlo řádně využít vápník ke stavbě kostí. Dostatečné množství vitamínu K, zejména K2, je nutné pro aktivaci osteokalcinu, proteinu, který cirkuluje v krvi a který váže ionty vápníku na matrice kostí, díky čemuž se kosti stávají silnější.

Studie z roku 2001 uvádí, že kromě gama-karboxylace osteokalcinu (bílkoviny zapojené do mineralizace kostí), vitamín K také pozitivně ovlivňuje rovnováhu vápníku, což je klíčový minerál v kostním metabolismu. Lidé se správným množstvím vitamínu K mají větší hustotu kostí, zatímco lidé s nízkou hladinou vitamínu K mají obvykle problémy s osteoporózou.

3. Podporuje zdraví srdce

Vitamín K je také dobrý pro zdraví vašeho srdce. Pomáhá snižovat krevní tlak tím, že brání nahromadění minerálů v tepnách, takzvané mineralizaci. To umožňuje, aby srdce volně tlačilo krev po celém těle.

Studie z roku 2009 hlásí, že vysoký příjem dietního menachinonu (vitamín K2), je spojován se sníženou koronární kalcifikací. Adekvátní příjem vitamínu K2 by proto mohl být důležitý, aby se zabránilo kardiovaskulárním onemocněním. Vitamín K také pomáhá při snižování zánětu a chrání buňky lemující krevní cévy, které obsahují jak žíly, tak tepny. To zase snižuje šanci srdeční zástavy nebo infarktu.

4. Bojuje s rakovinou

Vitamín K je vzhledem ke svým protirakovinným účinkům účinný v boji proti rakovině tlustého střeva, žaludku, jater, prostaty i mnoha dalších druhů. Studie z roku 2003 testovala 30 pacientů s rakovinou jater. Pacienti užívali orálně vitamín K1 a bylo zjištěno, že u šesti pacientů se rakovina stabilizovala, u sedmi částečně a dalších sedmi se zlepšila funkce jater. Pozdější studie z roku 2013 zjistila, že vitamín K2, přirozeně vyskytující se menachinon, působí terapeuticky na hormonálně závislé i nezávislé buňky rakoviny prostaty.

5. Zlepšuje citlivost na inzulín

Vitamín K blahodárně zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje riziko cukrovky. Studie z roku 2008, publikovaná v časopise Diabetes Care uvádí, že používání doplňků vitamínu K po dobu 36 měsíců vedlo k výraznému zlepšení citlivosti na inzulín u starších mužů. Studie z roku 2010, která byla publikována ve stejném časopise, studovala stravovací návyky 38 000 nizozemských dospělých po dobu 10 let. Z výsledků vyplynulo, že ti, kteří přijímali nejvíce vitamínu K, měli o 20 % nižší rozvoj cukrovky 2. typu.

6. Snižuje menstruační bolesti a silné krvácení

Vitamín K je důležitý při srážení krve - bez něj by se krev nesrážela správně. To by vedlo k extrémně silnému krvácení během menstruace, které by mohlo být doprovázeno silnějšími bolestmi a křečemi. Vitamín K rovněž snižuje riziko premenstruačního syndromu (PMS).

Bylo zjištěno, že lidé, kteří užívají na předpis léky na srážlivost krve nikdy nepoužívali vitamín K v doplňcích. Zvýšený příjem vitamínu K během těhotenství může zvyšovat riziko žloutenky u novorozenců. Příjem potravin bohatých na vitamín K u kojících žen je považován za bezpečný. Lidé, kteří užívají vysoké dávky aspirinu a chininu mohou mít zvýšenou potřebu přijmu vitamínu K.

7. Podporuje funkce mozku

K dispozici je stále více důkazů, že vitamín K podporuje zdraví mozku. Tento vitamín má protizánětlivý účinek, který chrání mozek před oxidačním stresem způsobeným poškozením volnými radikály. Oxidační stres může poškodit buňky mozku a způsobit Alzheimerovu, Parkinsonovu nebo jinou chorobu.

Vitamín K je také zapotřebí ve sfingolipidech metabolismu. Sfingolipidy jsou skupinou přirozeně vyskytujících se molekul, které jsou přítomné v buněčných membránách mozku. Tyto molekuly jsou zapojeny do celé řady buněčných činností, které pomáhají při budování a podpoře mozku.

Studie z roku 2013, zveřejněna v Neurobiology of Aging zjistila, že zdraví muži a ženy nad 70 let s nejvyšší průměrnou hladinou vitamínu K1 v krvi, měli oproti lidem s nižšími hladinami vitamínu K1 vyšší výkon epizodické paměti.

Nedostatek vitamínu K

Nedostatek vitamínu K může vést ke špatné srážlivosti krve, zvýšené krvácivosti a osteoporóze. Mezi některé příznaky patří modřiny, výtok z nosu nebo dásní, silná a bolestivá menstruace, gastrointestinální krvácení, krev v moči nebo nadměrné krvácení z rány. Vyšším rizikem nedostatku vitamínu K trpí lidé s chronickou podvýživou, závislostí na alkoholu nebo špatnou výživou.

Nejlepší zdroje vitamínu K

Chcete-li získat více vitamínu K, vždy můžete po konzultaci s lékařem brát doplňkové vitamíny. Nicméně, existuje mnoho přírodních zdrojů, ze kterých tento vitamín můžete bezpečně čerpat. Nejlepším zdrojem vitamínu K je listová a brukvovitá zelenina, mezi kterou patří kapusta, špenát, vodnice, mangold, růžičková kapusta, květák, petržel, brokolice, chřest nebo salát. Mezi ostatní zdroje vitamínu K patří jarní cibulka, švestky, okurky, hovězí játra, zelený čaj, mořské ryby, vejce, sušená bazalka, pšeničné otruby, fermentované mléčné produkt, sýry a jogurty.

Autor: Mak

Proč je vitamín K tak důležitý? Jaké jsou léčivé účinky vitamínu K? Co může způsobit nedostatek vitamínu K? Potraviny a zdroje s nejvyšším obsahem vitamínu K
Zdravá výživa

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ