Zdraví

Lze zhubnout vynecháním pečiva a příloh?

02.04 2019|Dieta
Lze zhubnout vynecháním pečiva a příloh?

Lidé mají často pocit, že za jejich váhu jsou odpovědné sacharidy a domnívají se, že pokud je výrazně omezí, zhubnou. Nejbohatším zdrojem sacharidů je podle nich pečivo a přílohy. Ty jsou proto na černém seznamu jako první. Kromě toho omezují také konzumaci ovoce, které je zdrojem jednoduchých sacharidů. Pomůže to ale?

Výrazné snížení sacharidů jako cesta ke štíhlosti?

Pokud je ve vaší stravě nadbytek sacharidů, jejich omezením zhubnete. Je dobré omezovat konzumaci potravin, které obsahují pouze sacharidy, to znamená bílou pšeničnou mouku a výrobky z ní a bílou neloupanou rýži. Při hubnutí je třeba se vyhýbat také slazeným nápojům, sušenkám i dalším sladkostem a zajistit denně svému tělu dostatek vhodných tekutin a pohybu. Pokud výrazně snížíte příjem sacharidů, zhubnete rychle, ale ne trvale.

Úbytek tělesné hmotnosti je dán zejména ztrátou vody a při přechodu na běžnou stravu se váha opět vyhoupne na původní nebo dokonce na vyšší hodnotu. Dalším efektem je sacharidový hlad jako způsob, kterým tělo oznamuje nedostatek sacharidů. Naše tělo se obejde bez cukru a bílé pšeničné mouky, neobejde se však bez sacharidů, mezi které patří škroby a vláknina. Celozrnné obiloviny a výrobky z nich - luštěniny, brambory, neloupaná rýže, med, ovoce a zelenina zajistí tělu dostatek sacharidů, vlákniny a také mu dodají vitamíny, minerály, enzymy a další potřebné látky.

Co vás čeká při nedostatku sacharidů

Sacharidy nejsou našimi nepřáteli. Naše tělo je potřebuje. Štěpením sacharidů při procesu trávení získává glukózu jako okamžitý zdroj energie. Pokud ji nedostává ze sacharidů, štěpí ji z glykogenu v játrech a svalech. Po vyčerpání zásob glykogenu tělo získává energii štěpením tuků i bílkovin. Dochází k úbytku svalové hmoty a následné svalové ochablosti.

Rýže


Při nedostatku sacharidů dochází také k procesu zvanému ketóza, při kterém vznikají odpadní toxické látky. Ketóza je stav, při kterém vlivem metabolické přeměny tuků a bílkovin vzniká v těle mnoho kyselých sloučenin, které ho uvádějí do stavu překyselení. Ketóza umožní rychlé zhubnutí a vyrovnání hladinu glukózy v krvi, avšak toxické látky vzniklé ketózou zaplavují tělo, nadměrně zatěžují a poškozují játra i ledviny. Na zpracování a vyloučení toxinů spotřebovává tělo vitamíny a minerály. Nedostatek sacharidů má negativní vliv i na činnost mozku. Dochází k pocitu únavy, ke snížené schopnosti koncentrace, paměti i myšlení.

Při hubnutí není pečivo zakázané

Pečivo a chléb má být pravidelnou součástí redukčního jídelníčku. Pečivo a chléb je zdrojem polysacharidů, které by neměly chybět v jídelníčku redukční diety. Avšak ne každé pečivo je vhodné pro redukční dietu. Pečivo by mělo dodat tělu kromě polysacharidů vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a také by mělo dokázat dobře zasytit. Tyto podmínky splňuje celozrnné pečivo.

Celozrnné pečivo je dobrým zdrojem vlákniny, k jeho dalším přednostem patří nízký glykemický index, díky němuž vytváří pocit plnosti delší dobu po jídle a zabraňuje nadměrnému kolísání hladiny glukózy v krvi, čímž pomáhá ke štíhlé linii. Celozrnné pečivo má sice vysokou hodnotu kalorií, sacharidů i tuků, ale není třeba se ho bát. Při hubnutí je důležité nejen množství kalorií, ale také jejich zdroj. U celozrnného pečiva jsou zdrojem kalorií a tedy i energie polysacharidy a zdravé tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky jsou výbornou prevencí proti nemocem srdce a cév.

Při hubnutí je dobré se vyhýbat bílému pečivu. Bílé pečivo má podobný obsah kalorií jako celozrnné pečivo, dodá však tělu pouze energii, nic víc a kromě toho má vysoký glykemický index a nedokáže dobře zasytit.

Brambory


Jak si vybrat správně pečivo?

Nejvhodnější je celozrnný chléb, jako je žitný chléb a jiné celozrnné chleby. Není se však třeba se vyhýbat běžnému konzumnímu pšeničnému chlebu, jako je Šumava. O tom, zda je pečivo nebo chléb celozrnný, nerozhoduje barva, ale obsah vlákniny. V některých případech je tmavá barva docílená přidáním karamelu. U celozrnného pečiva má být obsah vlákniny na 100 g hmotnosti 4 g a více. Proto je nutné sledovat složení různých druhů pečiva. Barva pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva, čím je pečivo těžší, tím je v něm více vlákniny.

Celozrnné pečivo je hutnější a těžší. Jestli je pečivo celozrnné, můžeme poznat pohmatem, celozrnné pečivo není lehké a nadýchané. Celozrnné pečivo by mělo kromě pšeničné mouky obsahovat i jiné mouky, obvykle obsahuje žitnou, špaldovou nebo grahamovou mouku. Mezi další složky celozrnného pečiva patří lámanka, otruby, vločky, šrot, slunečnicová, lněná a sezamová semínka. Semínka uvnitř pečiva lze poznat pouhým okem. Existují i jedno druhová celozrnná pečiva, např. žitný chléb, který je vyroben pouze ze žitné mouky. U balených druhů pečiva je složení výrobků uvedeno na obalu, u nebalených druhů pečiva by měla být napsaná cedulka, z jaké mouky je vyrobeno. Není-li údaj uveden, je třeba se buď zeptat obsluhujícího personálu, nebo si zjistit složení pečiva doma na internetu.

Dehydrované pečivo a hubnutí

Jsme přesvědčování reklamou, že dehydrované pečivo jako jsou rýžové chlebíčky, je nepostradatelnou součástí redukční diety. Jedno ze základních pravidel redukční diety je jíst stravu s velkým objemem a menším množstvím kalorií. Velikost objemu je dána množstvím vody, čím je v potravině více vody, tím má větší objem. Dehydrované pečivo je zbavené vody a má proto malý objem. Jelikož má voda nulový počet kalorií, zbavením vody se nesníží obsah kalorií.

Dehydrované pečivo je pro svůj malý objem a hodně kalorií, vysoký glykemický index a neschopnost zasytit nevhodné nejen pro hubnutí, ale i pro udržení hmotnosti. Jeden kousek takového pečiva je lehký a působí dojmem, jako bychom nic nejedli, ale při tom přijmeme velké množství energie. Sníme-li 100 g dehydrovaného pečiva, přijmeme tím energii v hodnotě kolem 1500 kJ, a při tom sníme pouze několik plátků a nejsme nasyceni. Dehydrované potraviny jsou vhodné pro ty, kteří chtějí přibrat, pro rychlé doplnění energie po namáhavém tréninku u sportovců nebo po těžké fyzické práci.

Přílohy a hubnutí

Je omyl si myslet, že je možné zhubnout vynecháním příloh. Není příloha jako příloha. Příloha nemusí být pouze kynuté houskové knedlíky, příloha může být také dušená pohanka nebo vařené brambory. Naopak pohanka je ideální příloha, obsahuje vlákninu a další cenné látky, malé množství kalorií a dokáže zasytit. Mezi další vhodné přílohy patří vařené nebo šťouchané, prolisované brambory, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny nebo luštěniny.

Bílá rýže a těstoviny z bílé pšeničné mouky obsahují pouze energii a mají vyšší glykemický index, je proto dobré je konzumovat co nejméně. Pokud si je chcete dopřát, je vhodné k nim přidat zeleninu, která díky obsahu vlákniny sníží glykemický index. Vhodné je také libové maso, díky obsahu bílkovin déle zasytí. Pokud si chcete dopřát bramborové knedlíky, noky, tak v žádném případě nesmí být plněné a je doporučované je konzumovat v menším množství a přidat k nim více zeleniny. Pokud máte chuť na bramborovou kaši, je vhodné si ji připravit doma. Instantní kaše není vhodná, má vysoký glykemický index.

Je chybou se vzdávat při hubnutí pečiva a příloh. Jejich vynecháním ochudíte jídelníček a své tělo připravíte o dostatek sacharidů, vlákniny, některých minerálních látek i některých vitamínů, zejména vitamínu E a některých vitamínů skupiny B. Nedoporučuje se ani vynechání ovoce, ovoce je dobrým zdrojem jednoduchých sacharidů, které tělo potřebuje v určitém množství. Ovoce je také zdrojem některých minerálních látek, vitamínů a dalších ochranných látek. Syrové ovoce obsahuje také enzymy, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Trvalé hubnutí spočívá ve vyvážené stravě s dostatkem sacharidů, tuků a bílkovin, i ve změně všech nesprávných návyků, stravovacích, pohybových a dalších, mezi které může patřit nedostatek kvalitního spánku, které vedly k nadváze či obezitě.



Autor: Mak

Zhubnete vynecháním pečiva a příloh? Co vás čeká při nedostatku sacharidů Jak si vybrat správně pečivo? Při hubnutí není pečivo zakázané. Dehydrované pečivo a hubnutí
Zdravá výživa

 306 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ