Paprika? Červená, žlutá nebo zelená?
Česnek a jeho léčivé účinky
Chilli papričky a zdraví
Arašídy a vaše zdraví
8 nejzdravějších druhů ořechů a semen
Cikorka a vliv na zdraví
Ricotta a zdraví
Brusinky – lék nejen na močové cesty
10 důvodů, proč začít ráno šálkem kávy
Česnek a jeho léčivé účinky
Chilli papričky a zdraví
Arašídy a vaše zdraví
8 nejzdravějších druhů ořechů a semen
Cikorka a vliv na zdraví
Ricotta a zdraví
Brusinky – lék nejen na močové cesty
10 důvodů, proč začít ráno šálkem kávy
Paprika? Červená, žlutá nebo zelená?
Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou barvu mají. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C a také dávku různých minerálů, jako vápník, draslík, železo a hořčík.
Červené papriky
Červené papriky obsahují vitamín C, a to téměř čtyřikrát více než citrony nebo pomeranče. Provitamín A spojený s vitamínem C má výborný účinek na pleť. Rutin zase blahodárně působí na cévy. Také je zde zvýšený obsah zinku, který působí na naše svaly, vlasy a nehty.Žluté papriky
Ty obsahují zejména vitamín E a antioxidanty, které jsou velmi důležité pro naše oči - díky nim výrazně snižujeme riziko vzniku šedého zákalu.Zelené papriky
Zelené papriky jsou užitečným zdrojem kyseliny listové, proto jsou vhodná zvláště pro těhotné maminky, které konzumací zlepšují rozvoj nervové soustavy u dítěte. Mají také pozitivní účinky na krvetvorbu a navíc zlepšují náladu a uklidňují. Kromě kyseliny listové je v zelených paprikách také vitamín E.Účinky paprik na zdraví
- Chrání před nádorovým onemocněním,
- chrání zuby a dásně,
- podporuje trávení, ovlivňuje peristaltiku střev – působí mírně projímavě,
- omezuje kornatění cév a tím chrání oběhovou soustavu,
- podporuje tvorbu žaludečních šťáv,
- zpomaluje proces stárnutí,
- podporuje dobrý zrak,
- posiluje imunitu organismu,
- odstraňuje volné radikály z těla,
- snižuje riziko výskytu srdečních nemocí
- pálivé papriky urychlují hubnutí
Nejvíce si pochutnáte na paprice vypěstované doma na zahrádce, u které máte jistotu, že není chemicky ošetřena. Pokud kupujete papriky v obchodě, dbejte na tyto rady:
- Plod musí mít stopku. Papriky s vylomeným kalichem jsou náchylné k rychlému kažení.
- Pozor si dejte na změklé části, které napovídají o hnilobě.
- Kupujte papriky bez skvrn, i malá skvrnka na povrchu, naznačuje plíseň uvnitř plodu.
Autor: Liv
Dozrávání paprik je právě v sezóně. Přečtěte si, které papriky by jste měli mít denně na talíři. Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou barvu mají. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C
Zdravá výživa
303
Komentáře ( 1 )
YouTube
Obrázek
KOMENTÁŘ
Ladislav Koblischka|04.08 2022 22:14
Paprika zelena je dobra ale v obchode jsem ji minimalne rok nevidel...
Odpovědět
0