Zdraví

Paprika? Červená, žlutá nebo zelená?

01.11 2015|Potraviny
Paprika? Červená, žlutá nebo zelená?

Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou barvu mají. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C a také dávku různých minerálů, jako vápník, draslík, železo a hořčík.

Červené papriky

Červené papriky obsahují vitamín C, a to téměř čtyřikrát více než citrony nebo pomeranče. Provitamín A spojený s vitamínem C má výborný účinek na pleť. Rutin zase blahodárně působí na cévy. Také je zde zvýšený obsah zinku, který působí na naše svaly, vlasy a nehty.

Žluté papriky

Ty obsahují zejména vitamín E a antioxidanty, které jsou velmi důležité pro naše oči - díky nim výrazně snižujeme riziko vzniku šedého zákalu.

Zelené papriky

Zelené papriky jsou užitečným zdrojem kyseliny listové, proto jsou vhodná zvláště pro těhotné maminky, které konzumací zlepšují rozvoj nervové soustavy u dítěte. Mají také pozitivní účinky na krvetvorbu a navíc zlepšují náladu a uklidňují. Kromě kyseliny listové je v zelených paprikách také vitamín E.

Účinky paprik na zdraví

  • Chrání před nádorovým onemocněním,
  • chrání zuby a dásně,
  • podporuje trávení, ovlivňuje peristaltiku střev – působí mírně projímavě,
  • omezuje kornatění cév a tím chrání oběhovou soustavu,
  • podporuje tvorbu žaludečních šťáv,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • podporuje dobrý zrak,
  • posiluje imunitu organismu,
  • odstraňuje volné radikály z těla,
  • snižuje riziko výskytu srdečních nemocí
  • pálivé papriky urychlují hubnutí

Nejvíce si pochutnáte na paprice vypěstované doma na zahrádce, u které máte jistotu, že není chemicky ošetřena. Pokud kupujete papriky v obchodě, dbejte na tyto rady:

  • Plod musí mít stopku. Papriky s vylomeným kalichem jsou náchylné k rychlému kažení.
  • Pozor si dejte na změklé části, které napovídají o hnilobě.
  • Kupujte papriky bez skvrn, i malá skvrnka na povrchu, naznačuje plíseň uvnitř plodu.


Autor: Liv

Dozrávání paprik je právě v sezóně. Přečtěte si, které papriky by jste měli mít denně na talíři. Papriky jsou pro naše tělo prospěšné bez ohledu na to, jakou barvu mají. Všechny čerstvé plody obsahují vitamíny B a C
Zdravá výživa

 302 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ